De stad Kopenhagen – kleine zeemeermin, Nyhavn, duurzaamheid

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Met zo’n 650.000 inwoners is hier veel te doen en is het een leuke bestemming voor een citytrip. Vliegveld Kopenhagen is een goed verbonden luchthaven, zeker vanuit Nederland zijn er heel veel vluchten naar de Deense hoofdstad. Misschien is een citytrip naar Kopenhagen iets unieker dan Barcelona of Rome en ook minder heet in de zomer dan de meeste bestemmingen in zuid-Europa. Met de toch wel hetere temperaturen is dat dan ook erg welkom! Het is niet alleen lekker qua temperatuur, het is ook een groene stad! Hieronder leggen we hier meer over uit. Maar eerst: wat is er te doen in Kopenhagen?

Wat te doen in Kopenhagen?

Je kunt dit natuurlijk veel beter op Tripadvisor opzoeken maar om een kleine opsomming te geven: genoeg! Kopenhagen is een oude stad en rond het jaar 1000 gesticht. Er zijn dan ook genoeg oude bezienswaardigheden en door geschiedenis ontstaat vaak een unieke cultuur. Maar wat kun je dan doen in Kopenhagen en waar vind je de oude en karakteristieke gebouwen?

De kleine zeemeermin is iets wat de meeste mensen direct zullen zeggen. Voor sommigen is het echter een teleurstelling, het is een vrij klein beeld in een niet zo toeristisch deel van de stad Kopenhagen. Wel is het gelegen bij een park maar erg groot is dit park niet.

Leuker is om het centrum op te zoeken in de vorm van Nyhavn. Dit is een gezellige ‘straat’ met water erbij waar je kleurrijke huizen ziet. Een beetje zoals op Curacao… maar dan net anders! Goede restaurants vind je hier ook, de prijzen zijn er natuurlijk wel een beetje naar. Maar je zult hier gegarandeerd lekker eten!

Verder kun je het koninklijk paleis bezoeken met meerdere statige gebouwen er in de buurt. Zoek naar Amalienborg en je vindt genoeg! Ben je meer van de uitzichtpunten dan van de paleizen? Dan kun je de Ronde Toren in, de Rundetårn. Je kunt hier met goed weer zelfs Zweden zien liggen. Hoewel… Zweden is natuurlijk helemaal niet zo ver. Dat hebben de bordjes met ’trein naar Malmö’ op het vliegveld misschien al verklapt.

Duurzame en groene stad

Kopenhagen lijkt op een stad als Amsterdam omdat het klein is en daarmee overzichtelijk. Je kunt er overal goed fietsen door de grote hoeveelheid fietspaden. Doordat je goed door Kopenhagen kunt fietsen, kun je de stad op de fiets optimaal verkennen!

Kopenhagen is een milieubewuste stad en wil dat maar graag uitdrukken. Verder is het een groene stad met de nadruk op duurzaamheid. Kunst is er ook veel te vinden, en ook daar wordt duurzaamheid nog eens benadrukt. De Denen zorgen goed voor hun hoofdstad; door de hoeveelheid groen en duurzaamheid is het een heel toekomstbestendige stad. Overigens is dat ook goed te zien in het geweldige openbaar vervoer in Kopenhagen dat veelal ondergronds rijdt.

Hoe is het weer in de stad Kopenhagen?

Waar we mee begonnen staat nu weer aan het einde: het weer in Kopenhagen is over het algemeen prima. Er zijn geen maanden waar het een no-go zone is door de hoge temperaturen of wanneer het altijd vriest; een beetje zoals in Nederland.

Zomermaanden juni t/m september

het heetst wordt het in juli en augustus. Dan is het vaak minimaal wel 25 graden. Maar ook in juni en september, de maanden eromheen, wordt het vaak nog minimaal 20 graden. Ideaal dus voor een citytrip in of rondom de zomer. De maanden juni t/m september worden dan ook gezien als de beste reistijd voor Kopenhagen.

Wintermaanden

In de winter ligt er, in tegenstelling tot in Nederland, best vaak sneeuw. Gemiddeld gezien zo’n 25 dagen sneeuw in Kopenhagen. De maanden januari en februari zijn dan ook bij uitstek de koude maanden. Maar ook dan kan het mooi weer zijn. Het weer in Kopenhagen in de winter is dan ook niet heel voorspelbaar.